Kultura Najčitanije 

Pandemija smanjila budžetska sredstva za udruženja, medije i kulturu

Pandemija korona virusa uticala je i na iznos sredstava koja su putem javnih konkursa podeljena udruženjima građana, medijima i ustanovama kulture. Prema istraživanju koje je sproveo Birn, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih organizacija civilnog društva, lokalne samouprave u Srbiji su 2019. godine putem javnog konkursa podelile oko 3 390 000 000 dinara, 2020. godine oko 2 967 000 000 dinara, a 2021. godine oko 2 724 000 000. Dakle, kao posledica pandemije, prisutan je trend smanjenja budžetskih sredstava podeljenih putem javnih konkursa i tokom prethodne i tokom ove godine. Isti trend smanjenja beleže i ministarstva i sekretarijati Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Sa druge strane, pandemija nije značajno uticala na način i tehničke mogućnosti sprovođenja konkursa. Poništeno je dvadeset konkursa, a obustavljeno petnaest, od čega trinaest zbog pandemije.

Istraživanje BIRN-a obuhvatilo je ukupno 1657 konkursa koja su raspisala sva tri nivoa vlasti: 165 lokalnih samouprava, 10 sekretarijata Autonomne Pokrajine Vojvodina i 15 ministarstava.

Od ukupno 33 967 projekata podržanih ovim konkursima, paradoksalno je to što se, u vreme pandemijske krize, tom temom bavi samo 155 projekata udruženja građana, medija i ustanova kulture. Jedan od tih 155 projekata je upravo projekat “Društvene posledice kovid-19 pandemije” koji je podržao Grad Kraljevo a realizuje se na našem portalu Info plus, i takođe je jedini projekat na teritoriji Grada Kraljeva koji se bavi tom temom.

U obrazloženju BIRN-a zašto je to tako, kada su mediji u pitanju, ističe se da se većina medija na konkurs javlja sa projektima napisanim pre nekoliko godina ili im projekti predstavljaju njihov redovan rad, kao što je redovno informisanje građana, što je suviše opšte i ne bi trebalo da bude tema projekta.

Izvor: birn.rs

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi