Društvo Najčitanije 

Zbog pandemije manji prihodi u četvrtini domaćinstava u Srbiji

Jedna četvrtina domaćinstava u Srbiji ima manje prihode nego pre pandemije korona virusa, pokazuje istraživanje koje su UNICEF i USAID sproveli anketirajući oko 1800 porodica sa decom u Srbiji u tri navrata, za vreme prvog, drugog i trećeg talasa pandemije.

“ Uglavnom je prihod u domaćinstvima smanjen do trideset procenata ali ima i većih smanjenja. Takođe, jedna četvrtina domaćinstava se suočava sa neplaniranim troškovima i to su najčešće zdravstveni troškovi. Da bi prevazišli nastale ekonomske poteškoće značajan broj porodica, nekih 59% troši ušteđevinu, 30% njih pozajmljuje novac a 3% prodaje imovinu. Uočili smo da je ekonomska nestabilnost najizraženija u najsiromašnijim domaćinstvima koja ne mogu da izdrže iznenadne troškove, dok sa druge strane ima i onih koji beleže porast  prihoda, a to su najbogatiji,” saopštila je Ana Prodanović, predstavnica UNICEF-a u Srbiji.

Kada je u pitanju roditeljstvo istraživanje pokazuje povećanu brigu roditelja za zdravlje svoje dece, za socijalizaciju, kvalitet obrazovanja i mentalno zdravlje dece.  Većina roditelja je zadovoljna zdravstvenim i socijalnim uslugama ali smatraju da je učenje na daljinu smanjilo motivaciju dece da uče i negativno uticalo na kvalitet obrazovanja. Jedna petina roditelja smatra i da je mentalno zdravlje njihove dece lošije nego pre pandemije, naročito kod dece uzrasta od 13 do 17 godina i kod dece iz Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Dakle istraživanje pokazuje da, osim što podstiče socijalno raslojavanje i produbljuje jaz između bogatih i siromašnih, pandemija nešto jače pogađa porodice koje žive u gradovima nego porodice koje žive na seoskom području.

Dragana Jovanović Arijas iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije ističe da je država tokom pandemije uspela da održi kontinuitet isplate socijalnih davanja i da sada treba razmotriti mogućnosti za isplatu dodatne jednokratne novčane pomoći za višedetne porodice i druge ugrožene grupe. Ona naglašava da sada treba nastaviti praćenje efekata učenja na daljinu, s obzirom da je postalo neminovnost, i da treba utvrditi koliko učenici iz najranjivijih grupa imaju tehničke i druge mogućnosti za učenje na daljinu.

Pomenuto istraživanje finansirao je USAID  koji je za suzbijanje posledica pandemije u Srbiji do sada uložio devet miliona dolara od čega je 1,4 miliona dolara utrošeno za podelu deset hiljada paketa porodicama i podelu novčane pomoći za oko dve stotine samohranih roditelja i porodica sa velikim brojem dece.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi