Društvo Najčitanije 

Pomak u borbi protiv korupcije. Za dve godine u Srbiji izrečeno 260 kazni zatvora

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić posetio je danas posebno odeljenje za suzbijanje korupcije pri Višem sudu i Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu, koje je trenutno smešteno u renoviranoj zgradi Osnovnog suda. Ilić je naglasio da Ministarstvo pravde upravo ovom posetom Kraljevu obeležava dve godine od primene novog Zakona o borbi protiv organizovanog kriminala, kojim su pored Specijalnog tužilaštva u borbu protiv kriminala i korupcije, od 1. marta 2018. godine, uključena i četiri posebna odeljenja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu.

“Rezultati koje smo ostvarili su fascinantni u odnosu na one od pre dve godine. Postupci su sada brzi i završavaju se najčešće zatvorskim kaznama, kao i novčanim kaznama i oduzimanjem imovine. U sva četiri posebna odeljenja za suzbijanje kriminala i korupcije do sada je ukupno optuženo 1528 lica. Prvostepeni sudovi doneli su presude protiv 1162 lica, od čega su kazne zatvora izrečene prema 260 lica,” ističe Ilić.

Samo u posebnom odeljenju u Kraljevu koje je nadležno za čitavu teritoriju Apelacionog suda u Kragujevcu, u prethodne dve godine obrađeno je 450 krivičnih predmeta, od kojih je tri četvrtine završeno presudama o priznanju krivičnog dela, a jedna četvrtina presudama u redovnom postupku.

“Najučestalija krivična dela su davanje i primanje mita, zloupotreba službenog položaja i pranje novca. Ovde postupa sedmoro sudija, a ostalih je oko deset zaposlenih, s tim da po sistematizaciji treba da imamo još zaposlenih,” pojašnjava Srđan Davidović, predsednik posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višem sudu u Kraljevu.

“Napravili smo veliki pomak u borbi protiv korupcije s obzirom na broj osuđujućih presuda i broj visokih lokalnih funkcionera protiv kojih imamo osuđujuće presude. Kazne su uglavnom zatvorske a veliki je i iznos oduzete imovinske koristi, koja samo u okviru ovog odeljenja u Kraljevu iznosi oko sedamdeset miliona dinara,” dodaje Sanja Protić, rukovodilac posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić zahvalio se Ministarstvu pravde na pomoći pri renoviranju zgrada Osnovnog i Višeg suda u Kraljevu, a državni sekretar u Ministarstvu pravde je najavio da će ministarstvo podržati i gradnju nove sudske zgrade u Kraljevu, u ulici dr Dragomira Karajovića, u kojoj će biti smešteni Prekršajni i Privredni sud, pri čemu postoji mogućnost da tu bude premešteno i posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Kako bi još više bio smanjen stepen korupcije u Srbiji, Ministarstvo pravde planira da uspostavi još čvršću vezu između tužilaca i policije. Nova organizacija rada podrazumeva postojanje službenika za vezu koji brzo dostavljaju relevantne podatke tužiocu i koji će do kraja ove godine dobiti posebne protokole za postupanje, što treba, kako je saopšteno, da dovede do kvalitetnijih optuženja i boljih presuda.

Share

Povezani postovi