Kultura 

Na Pupinovom putu

 Autorka popularne izložbe o Mihajlu Pupinu, Aleksandra Ninković Tašić, sada putuje Srbijom sa novom, manjom izložbom ” Tesla i Pupin na istom putu”

” Upoznati Pupina znači pronaći jedan od puteva koji vode ka boljem čoveku,” ističe autorka moderne interaktivne izložbe ” Pupin od fizičke do duhovne realnosti,” Aleksandra Ninković Tašić. Izložba je u Muzeju istorije Srbije u Beogradu tokom petnaest meseci, koliko je trajala, bila izuzetno posećena. Nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada autorke koja je prikupila oko deset hiljada dokumenata o ovom prilično zaboravljenom srpskom naučniku. Mnoga dokumenta pronađena su u inostranstvu i za njih se do tada u Srbiji nije znalo.

” Pupin nam svojim delom i životom može biti najbolji primer kako treba biti dostojan svojih predaka i kako zadužiti svoje potomstvo. Ja sam znala da mu dugujemo bar ovaj virtuelni spomenik, dok ne dobije pravi u srcu Beograda. Bio je izuzetno moralan i čovek žive vere. Nisu samo Sveti vladika Nikolaj Velimirović i Karl Gustav Jung bili sigurni da Bog postoji, i Mihajlo Pupin je zapisao i izgovorio: ” Ja znam da Bog postoji i od svih mojih saznanja ovo ima najveću vrednost,” pojašnjava Aleksandra Ninković Tašić.

Autorka ističe da je Pupin upravo zbog njegove vere, u vreme komunizma, bio gurnut izvan vidokruga srpskog naroda. Posetiocima Muzeja istorije Srbije ona je svake subote satima govorila o njemu i odgovarala na brojna pitanja.

“Ja verujem da ih je ljudskost Mihajla Pupina ostavljala zatečenim. Doživljavali su malo ljubavi i ushićenja ali i ljutnje što u udžbenicima tokom svog školovanja nisu naišli na takvog čoveka. Pitali su se kako je moguće da smo ga prespavali i prihvatili zaborav, kako je moguće da nismo videli čoveka koji, kada u Americi priča o svojoj nepismenoj majci Olimpijadi, uvek ustaje govoreći da o njoj ne može da govori sedeći. Pitaju se i kako je moguće da smo zaboravili čoveka koji daje svoj poslednji intervju a novinar Njujork Tajmsa kaže: “Sedim sa jednim idvorskim pastirom koji je postao jedan od najvećih naučnika dvadesetog veka,” ističe Aleksandra.

Pitamo koje saznanje o Mihajlu Pupinu je nju najviše fasciniralo.

” Mene je uvek fasciniralo, ne to što je on kao siromašni momčić krenuo iz Srbije da osvaja znanje po svetu, već što kada je stekao to znanje, čast i novac, okrenuo se pašnjacima, ponosan na svoje čobansko poreklo.”

Trenutno Aleksandra putuje Srbijom sa novom manjom izložbom “Tesla i Pupin na istom putu” i kaže da ako je pozovemo rado će doći i u naš grad.

Share

Povezani postovi