Društvo Najčitanije 

Posetite Kraljevo

Ako ste zbog korona virusa i zabrane putovanja van granica naše zemlje odložili svoje pasoše u fioke, onda je pravo vreme da se osvrnete oko sebe i potražite gde u Srbiji možete kvalitetno da iskoristite slobodne dane. Naš predlog je Kraljevo i okolina, a zbog čega treba da ga posete domaći turisti pre svih, i koja su to kraljevačka mesta koja pružaju pravi užitak, razgovarali smo sa turističkim vodičem Pavlom Pavlovićem koji se već nekoliko godina, između ostalog, bavi i istraživanjem atraktivnih destinacija, osmišljavanjem turističkih programa i ponudom za aktivan turizam.

Naš sagovornik Pavle vlasnik je preduzetničke radnje, čija delatnost je pored turističkog vođenja i konsalting u turizmu. Kada je turistička sezona u jeku, Pavle je najčešće u Beogradu jer zbog aerodroma i rečnog pristaništa skoro sve ture po Srbiji kreću upravo iz Beograda, a kako kaže, najviše bi voleo da mu Kraljevo bude polazna stanica i da odavde radi višednevne ture po Srbiji i Balkanu. Zahvaljujući koronavirusu, ta želja mu se delimično ispunila. Stacioniran je u Kraljevu i, između ostalog, realizuje turističke ponude u ovom kraju. On ističe da iako Kraljevo nema more i jezera, svako ko dođe na sedam dana npr. može svaki dan da provede na različitoj lokaciji i kupalištu.

“U Kraljevu imamo mnoštvo uređenih bazena, poput bazena u Samailima, Mošinom gaju, preko divljih i skrivenih virova, za koje ni mnogi Kraljevčani ne znaju, pa sve do protočnih kupališta koja su u doba korone posebno aktuelna jer u njima nije zabranjeno kupanje. Većina njih pruža dobru a bezbednu zabavu,” ističe Pavle. Za ovaj intervju on je odabrao jedno takvo mesto, kupalište „Bela stena“ na Zmajevcu, u naselju Ribnica.

Ovo mesto, udaljeno samo 7km od centra grada, dobro je poznato starim Kraljevčanima koji su nekada uživali da skaču u vir sa tzv. “bele stene,” a sada je popularno i među mlađom populacijom.

„Ovo mesto funkcioniše kao plažni bar, kao kutak za ljude koji žele da dan provedu na suncu, okruženi prirodom i vodom, a da pritom budu odgovorni i kada je u pitanju zaštita od korona virusa. Plaža je takva da postoji distanca među posetiocima. Svako ko dođe može da se sunča, kupa, osveži napicima iz bara. Uglavnom vlada pozitivna energija mladih ljudi, igraju se društvene igre, puštaju zmajevi, postoji i internet konekcija koja omogućava tzv. frilenserima, i onima koji posao obavljaju preko lap topa, da rade u prirodi. Jednostavno spoj lepog i korisnog“, ističe naš sagovornik i dodaje da svoj radni dan često provede baš na ovom mestu jer tu ima najbolju inspiraciju za osmišljavanje novih turističkih proizvoda.

Osim Bele stene, popularna kupališta su i Matovića vodenica u Bogutovcu, gde je napravljen bazen sa čistom planinskom vodom, zatim Meljanički bazen, Žička reka, itd. Prednost ovih kupališta je svakako i to što nisu mnogo udaljena od samog centra grada pa se do njih može otići biciklom ili taksi prevozom po povoljnoj ceni.

Pored kupališta trenutno su popularni i smeštaji u prirodi, što je logično jer smo dug period bili zatvoreni u kućama, pa je trend razvoja seoskog turizma i dalje u porastu i, prema Pavlovim rečima, to je možda jedina sfera turizma koja nije osetila krizu za vreme pandemije. Svež planinski vazduh, slušanje reke umesto muzike u kafiću, predivni pejzaži, obronci planine, domaća kuhinja nalik onoj koju su nam spremale naše bake,  samo su neki od razloga zbog kojih treba dati priliku kraljevačkom seoskom turizmu.  Biseri seoskog turizma su svakako sliv reke Lopatnice i susedni Bogutovac, kao i selo Rudno i Radočelo, gde su smeštajni kapaciteti skoro pa sasvim popunjeni tokom cele sezone.

Za razvoj izleta na lokalu potrebno je ponuditi nešto drugačije što gost ne može sam sebi da organizuje. Za ljubitelje aktivnog odmora i one sa avanturističkim duhom, naš sagovornik je osmislio izlete koji će biti realizovani svakog dana od jula do kraja septembra.

„Za ljubitelje planinarenja u ponudi su četiri pešačke ture, tri lakše staze koje ne zahtevaju ozbiljnu planinarsku opremu i kondiciju i jedna koja je pravi pohod na planinu i otprilike traje oko sedam sati. Zatim tu su dva izleta na vodi, poseta čuvenim meandrima Uvac i rafting na reci Ibar. Takodje u ponudi je i džip tura, izlet koji je namenjen za one koji nisu kondiciono spremni za pešačenje, a imaju želju da posete planinu Stolovi.“

Da bi se neki od ponuđenih izleta realizovao, u zavisnosti od ture, potrebno je od 3 do 8 osoba, a cene izleta su i te kako pristupačne, kreću se od 1200 do 4000 dinara. U cenu su uključeni angažovanje turističkog vodiča, i u zavisnosti od ture osveženje i obrok. Ono što sve više interesuje posetioce i izdvaja se kao posebno zabavno je rafting Ibrom. Cena za spust je 3000 dinara, s obzirom da u cenu spadaju angažovanje vodiča, iznajmljivanje čamca i opreme, osveženje i kvalitetan snimak GoPro kamerom.

Da bi neka od ovih i sličnih aktivnosti bila uvršćena u turističku ponudu grada, prema rečima našeg sagovornika, potrebno je da ih promoviše i Turistička organizacija, kako bi broj turista bio iz godine u godinu sve veći.

Ako ste ljubitelji  šetnje kroz šumu i planinske staze i volite da osvajate planinske vrhove onda je Kraljevo pravi izbor za vaš odmor. Zbog raznovrsnog reljefa imamo relativno niske planine i staze lake za pešačenje, ali i najviše vrhove planina kopaoničkog i golijskog masiva. Goč, Stolovi, Radočelo, Čemerno, Troglav, Kotlenik i Gledićke planine su samo neke od onih koje krase naš kraj.  Putešestvijom kroz planinu, ne samo da ćete izbaciti negativnu energiju iz sebe, već ćete biti u prilici i da vidite delove netaknute prirode,  brojne skrivene vodopade, da uživate u svežem vazduhu i cvrkutu ptica.

Preporuka našeg sagovornika je da ako se odlučite na planinarenje, obavezno angažujete planinskog vodiča, jer koliko god neke staze izgledale lakim, iako su markirane, velika je mogućnost da zalutate i izgubite se. „Na žalost ovog leta smo imali par takvih situacija gde je gorska služba morala da se upusti u potragu za rekreativcima koji su se izgubili na Stolovima. Na svu sreću svi su bili dobro i uspešno im je pružena pomoć da se vrate. Ovakve situacije se dešavaju jer ljudi gledaju na internetu i blogovima iskustva drugih koji su već bili na istim planinskim stazama, međutim, svaka staza je specifična i zahtevna na svoj način. Da ne bi rizikovali da se izgube, najbolje je da pozovu neko lokalno planinarsko udruženje koje organizuje ture, ili jednostavno, angažuju vodiča koji će ih adekvatno pripremiti pred polazak, dati smernice za potrebnu opremu, a uz vodiča će i bezbedno stići do vrha i usput otkriti neke atrakcije planine na kojoj se nalaze.“

U svakoj turističkoj ponudi Kraljeva nezaobilazni su i  kulturno – istorijski spomenici zaštićeni od strane UNESCO-a, poput manastira Žiča i Studenica, koji su posećeni tokom cele godine, a osim do ovih svetinja organizuju se i ture do manastira Gradac, Gornje Savine isposnice, do kompleksa Krstovgrad i zamka Maglič, sa kog se pružaju pogledi na predivne pejzaže i meandre reke Ibar.

Bilo da ste ljubitelj verskog turizma, seoskog, turizma na vodi, volite da istražujete nova mesta i spoznajete kulturna nasleđa nekog kraja, u Kraljevu ćete sigurno biti dočekani raširenih ruku. Kraljevčani su poznati kao dobri domaćini i ugostitelji i ko jednom dođe u naš grad, rado se ponovo vrati, a ako nas još uvek niste posetili, naša preporuka je da se ovog leta  baš Kraljevo nađe na vašoj mapi putovanja. U ovom teškom vremenu za sve nas, potrebna nam je solidarnost, da damo šansu lokalnim atrakcijama, da spoznamo lepote sopstvenog grada i države, a time pomažemo i razvoj lokalnog turizma.

Autor: Emilija Pavic

Foto: Pavle Pavlovic

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi