Društvo 

Mladi nedovoljno spremni za pokretanje sopstvenog posla

Mladi u Srbiji su posebno osetljiva grupa na tržištu rada. Oni čine petinu od ukupnog broja nezaposlenih. Prema najnovijim statističkim podacima u Srbiji je nezaposleno 530 000 građana, među kojima je 102 895 mladih. Nešto je veći broj nezaposlenih mladih žena, 54,9%.

Kako bi se podigla svest šire javnosti, kao i privrednih subjekata i mladih nezaposlenih osoba, Evropska Unija pokrenula je projekat “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, ukupne vrednosti 4,7 miliona evra. U Srbiji projekat sufinansira Vlada Republike Srbije a realizuje ga Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom “M-peeria” i Nacionalnom asocijacijom  praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR). Projekat je nazvan „Naša zajednica, naša budućnost“ – veća saradnja i zapošljavanje mladih, za bolje razumevanje nezaposlenosti mladih.

U okviru projekta realizovane su obuke mladih ljudi za aktivno traženje posla ili pokretanje sopstvenog posla u pet lokalnih samouprava i sprovedeno je istraživanje o preduzetništvu mladih u Srbiji. Istraživanje je pokazalo da 49% mladih uopšte nije upoznato sa procedurama za pokretanje posla, a kao glavne prepreke samozapošljavanju navode strah od rizika, nedostatak finansijskih sredstava, složene birokratske procedure, strah da neće moći da naplate potraživanja i sl.

Kako ističe Milica Borjanić iz Krovne organizacije mladih Srbije, istraživanje pokazuje i da bi sredstva potrebna za otpočinjanje biznisa 52% mladih uzelo od porodice ili prijatelja, 23% smatra da sredstva nisu bitna da bi se posao pokrenuo, a 18% bi posao pokrenuli sopstvenom ušteđevinom. Ona naglašava da se promene i preporuke vezane za položaj mladih sporo realizuju a jedan od glavnih pokazatelja je to što je od 2015. do 2017. godine ostvareno svega 48% ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji mladih koja je usvojena za period 2015. do 2025. godine.

Kao krajnji rezultat istraživanja definisano je 15 preporuka koje će biti upućene Vladi Republike Srbije i drugim relevantnim institucijama. Neke od njih su: da se duplira broj projekata namenjenih mladima, da se uvede preduzetništvo kao obavezan predmet u srednjim školama, da se mladi preduzetnik definiše kao posebna zakonska kategorija, da se svaki mladi preduzetnik oslobodi plaćanja poreza i doprinosa u prvih dvanaest meseci poslovanja i sl.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Share

Povezani postovi